PNDR
Suntem in perioada de implementare a urmatoarelor proiecte:
1. Infiintare unitate preparate farmaceutice.
Contract de finantare nr C0640000E012131600881.
Proiect finanţat cu fonduri europene nerambursabile prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR). Programul Naţional de Dezvoltare Rurală este implementat de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, din subordinea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. PNDR este finanţat de Uniunea Europeană şi Guvernul României prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală.
Submasura 6.4, Investitii in crearea si dezvoltarea activitatilor neagricole.
https://www.afir.info/
Scopul proiectului: Realizarea unei unitati de prepararea suplimentelor alimentare din produse naturale si dotarea acesteia cu echipamente de inalta performanta.
Durata proiectului: 2023-2025.
2. Înființarea și dezvoltarea piețelor locale exclusiv prin lanțuri scurte, pentru produse pomicole certificate ecologic si produse de calitate, Piata locala din ferma “BIO ARCA”.
Contract de finantare nr C164A000E012131600012
Proiect finanţat cu fonduri europene nerambursabile prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR). Programul Naţional de Dezvoltare Rurală este implementat de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, din subordinea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. PNDR este finanţat de Uniunea Europeană şi Guvernul României prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală.
Submasura 16.4a: Sprijin acordat pentru cooperare orizontală şi verticală între actorii din lanţul de aprovizionare în sectoarele agricol şi pomicol.
https://www.afir.info/
Scopul proiectului
Promovarea cooperării între actorii local, 2 fermieri si o societate comerciala, in scopul comercializarii produselor agoalimentare prin intermediul lanturilor scurte de aprovizionare, respectiv prin crearea unei piete locale pentru produse pomicole, inclusiv promovarea acesteia
Activitățile proiectului
1. organizarea de târguri și evenimente periodice în ferme pentru promovarea proiectului și comercializarea produselor direct către consumatori
2. promovare prin rețele de socializare și Realizare campanie de promovare – audio si video
3. participarea fermierilor la târguri locale și regionale.
Parteneri
- Lider proiect: SC Sana Plant Extract SRL (fermier)
- Stațiunea de Cercetare – Dezvoltare pentru Pomicultură Băneasa (fermier) – Partener 1
- SC Inpulse Partners SRL (promovare) – Partener 2
Rezultate estimate
Pe toată durata desfășurării proiectului (20 luni) membrii acordului de cooperare propun organizarea și desfășurarea unor evenimente în fermele proprii și în cadrul târgurilor organizate de terți, respectiv:
- Anul 2023 – 4 evenimente in ferma (2 la Lider si 2 la Partener 1) si 4 evenimente locale (participare ambii parteneri)
- Anul 2024 – 6 evenimente in ferma (3 la Lider si 3 la Partener 1) si 2 evenimente locale (participare ambii parteneri).
Site proiect: www.bioarca.ro
Va prezentam mai jos cateva detalii despre noi.
1. Cand at fost infiintata plantatia / ferma?
In luna mai a anului 2014, dupa mai multe cautari si incercari de a gasi un teren potrivit, am incheiat primul contract de arenda. Eram deja sub presiune: comandasem butasii de aronia si lavanda pentru toamna. Perioada mai-octombrie a fost o perioada de activitate intensa in care a trebuit sa curatam terenul si sa il pregatim pentru plantare. Terenul era un teren abandonat de cca 10 ani, plin de vegetatie salbatica, cu zone mlastinoase, asa ca a fost ceva de munca. A trebuit sa lucram cu un buldoexcavator care sa curate cca 6 ha de teren in profunzime in asa fel incat sa nu existe riscul ca in sezonul urmator sa reapara diverse “tufe” de arbusti salbatici. In plus, in zona centrala, mlastinoasa, a trebuit sa facem niste canale de drenaj pentru apele pluviale astfel incat sa mai castigam ceva suprafata arabila dar si pentru a ne pregati un rezervor natural de apa pentru viitoare sezoane secetoase.
2. Cate persoane sunt implicate in activitate? Cum a evoluat echipa?
Inca de la inceput am avut norocul de a avea alaturi un localnic. Am lucrat si noi, cam toate sfarsiturile de saptamana din vara 2014, 2015, 2016, 2017 si toate concediile. Au lucrat si cei din familie, au lucrat si alti oameni din sat. Am avut si contracte de prestare servicii pentru operatiuni care necesitau utilaje speciale.
In prezent, avem o echipa stabila de 2 oameni, alaturi de noi atat in perioada de vara cat si iarna. Am reusit sa cumparam si utilajele minime necesare intretinerii plantatiei asa ca am renuntat atat cat s-a putut la lucrarile efectuate cu terti.
Daca e sa ne uitam in urma am inceput sa lucram 6 ha fara nici un utilaj, cu ceva bani in buzunar, cu pofta de munca, multe idei, fara experienta in agricultura, dar cu dorinta arzatoare de a realiza ceva nou deosebit, o afacere stabila, sanatoasa.
S-au antrenat si copiii si le-au venit idei noi, cum ar fi practicarea apiculturii. Acum avem miere din productie proprie, cea din perioada de inflorire a lavandei fiind de o calitate deosebita.
3. Care este meseria noastra de baza?
Activitatea de baza este in domeniul energetic. Agricultura, in special cea ecologica, a inceput ca un hobby, dar am constatat, in scurt timp, ca poate fi mai mult. A devenit un mod de viata.
4. Care au fost cele mai dificile momente in activitate?
Au fost mai multe momente dificile mai mult sau mai putin intense. Acum, daca stam sa ne gandim, am avut momente dificile in fiecare an: in primul an, cand am vazut cat de dificil si costisitor era sa defrisezi si sa redai un teren abandonat agriculturii, moment in care fost foarte aproape sa abandonam sau in anul 2, cand am vazut ca aproape 20 % din plante nu au supravietuit iernii extrem de umede de dupa plantare si a trebuit sa completam si chiar sa plantam alte tipuri de arbusti (mur), in anul 3 cand am vazut ca toata munca (si banii cheltuiti) pentru elaborarea unui proiect de finantare pe masura 4.1a a fost in zadar. In ceea ce priveste anul 4, cantitatea recoltata, binisor mai mare fata de cea estimata (calculele noastre ne spuneau ca o sa scoatem 4, maximum 5 t de fructe dar ne-au iesit peste 7 t), ne-a determinat sa facem pasul urmator: procesarea fructelor si realizarea unor sucuri naturale.
5. Care este productia anuala pe care o realizam? (tipurile de produse)
Incepand cu anul 6 speram sa ajungem la cca 10 t/hectar, deci cca 70 tone fructe/an (aronia, soc, mur si capsuni). In ceea ce priveste sucurile naturale, in functie de evolutia pietei, speram sa reusim sa asiguram o cantitate corespunzatoare cu cerea din piata, in diverse forme de ambalare si in diverse combinatii de fructe. Toate sucurile vor avea insa un element comun: vor contine fructe de aronia. Este „superfructul” in care, datorita calitatilor deosebite pe care le are, credem ca trebuie sa ajunga pe masa fiecarui roman.
Asa arata produsele noastre principale in 2017:
6. Care sunt modele de afacere care v-au inspirat in alegerea acestui domeniu?
Ne amintim permanent de plantatiile de soc si aronia vazute in Ungaria si Polonia. Sunt modele demne de urmat, ferme care au ajutat la dezvoltarea intregii zone. Sunt ferme care au centre de colectare zonale care asigura baza materiilor prime pentru o mare mare parte din industria alimentara locala dar si cantitati impresionante exportate.
Mai multe despre Procesul de fabricare Suc Natural „Aromela”.
Ziarul financiar, 2018, despre ferma Aromela.
Plantatia de lavanda, 2018, film 1.
Socata, reportaj ProTV, ferma Aromela.
Super-planta, reportaj ProTV, ferma Aromela.
Socata, bautura copilariei noastre, interviu Antena 3, ferma Aromela.
Radio România Antena Satelor, Emisiunea "VremSaStii" cu AmaliaVelea si Melania Cozea, despre aronia.
Ziarul Financiar, 2019, despre ferma Aromela.
Impresii la sfarsit de proiect Servicii Integrate de Export pentru IMM-urile din Romania
Secretul reusitei plantatiei de arbusti, reportaj ProTv, septembrie 2019, ferma Aromela.
Articol Lumea Satului, octombrie 2019:
A vrut o casă la țară, departe de București și a construit Aromela, iunie 2021
Melania Cozea sau secretele succesului în Energie și Agricultură ecologică, octombrie 2022